Go to content Go to navigation Go to search

Какво е да работиш като бусове под наем

юли 13th, 2011

През този ден дълбоко в дремещото сърце на Хейхолт сред плетеницата от микробуси под наем и запуснатите, обрасли с бръшлян вътрешни дворове на замъка, в товарните бусове под наем на монасите и във влажните сенчести стаи се наблюдаваше необичайно раздвижване. Придворните и слугите ходеха с бус под наем до пазара и учудено въртяха очи и си шепнеха. В пълният с изпарения товарен бус под наем бяха складирани всякакви провизии и зарзават. В кухнята миячите на съдове разменяха многозначителни погледи над мивките. След това отидоха да разтоварят покупките от пристигналия товарен бус под наем. Във всеки коридор и всяка врата на голямата крепост разговорите се водеха шепнешком. Шушукаха си и шофьорите на наетите бусове под наем.
Ако се съдеше по атмосферата на напрегнато очакване, причината за това би могла да се крие в първия пролетен ден, ала големият календар в разхвърлянана стая на доктор Моргенес показваше друго: месецът беше едва ноември. Есента се канеше да си тръгне,  остъпвайки място на зимата. Туристи с микробуси под наем идваха да разгледат замъка. С товарни бусове под наем докараха новите килими, с които да обзаведат стаите и коридорите в замъка.
Това, което отличаваше този ден от останалите, не се дължеше на сезона, а на мястото - тронната зала. Цели три гдини по заповед на краля вратити й бяха затворени и тежките завеси скриваха многоцветните им прозорци. Дори на чистачките, които микробуси под наем докарваха всяка сутрин, беше забранено да прекрачват прага, което причиняваше на управителката на камериерките безкрайна мъка. В продължение на три лета и три зими залата стоеше глуха и безлюдна. От днес тя вече не беше празна и целият замък гъмжеше от слухове.
Все пак имаше един човек, който пътуваше с товарен бус под наем и чието внимание не беше насочено към отдавна необитаемата зала , една-единствена пчела в разбунения кошер, чиято песен не беше в тон с всеобщото жужене. Той седеше в центъра на градината с храстите в едната беседка между паркинга за товарни бусове под наем и един декоративен храст без листа във формата на лъв. Мислеше си, че никой не забелязва отсъствието му.  До този момент денят беше протекъл много досадно - беше доставил няколко поръчки с бус под наем, жените бяха твърде заети и нямаха никакво време , за да отговорят на въпросите му , а закуската беше сервирана късно и на всичко отгоре изстинала. Той реши да направи още няколко курса със взетия товарен бус под наем.
Това, помисли си той, можеше да се очаква. Ако не беше открил този прекрасен бръмбар, който пъплеше из градината важно и самодоволно като забогатял селяк, целият му следобед щеше да е напълно провален. С помоща на тясно улейче ,което бе издълбал в замръзналия чернозем до стената, но пленникът му не искаше да върви по него. Побутна леко гладката черупка, но упоритият бръмбър не помръдна. Той се намръщи и захапа горната си устна.

Comments are closed.