Go to content Go to navigation Go to search

Алпинист с шатра в гората

юни 30th, 2011

Живял някога човек, който вършел с лекота всичко, с което се захванел.  Бил алпинист, но нямал пукната пара за нова екипировка. Както си вървял ядосан през гората, видял насреща си един мъж. Той бил отскубнал шест дървета с корените и ги държал в ръце все едно са цветя. Попитал го дали иска да тръгне с него  и той се съгласил. Така станали двама алпинисти.
Вървели,вървели и ето че видяли един град, в който имало не къщи, а шатри. Видили един ловец, който можел от две мили да уцели муха в лявото око. Той също решил да тръгне с тях. Зарязал всичките си вещи и блузи,взел само вярната си пушка. Станали трима алпинисти. Тримата другари продължили заедно пътя си.
По едно време в далечината забелязали седем вятърни шатри. Въпреки че не духал вятър и листата на дърветата не помръдвали, изглеждало сякаш ще се отскубнат от земята. След две мили видяли една къща с простор. На простора имало панталони, блузи,чорапи. На дървото до къщата седъл мъж, който запушвал с пръст едната си ноздра и шумно издишвал през другата. Оказало се че той духал срещу онези шатри, които били видели. Този също решил да тръгне с тях.
Вече били голяма дружина и решили да носят специални мъжки костюми, които да ги отличава от другите. Както вървели, по едно време видели човек, който стоял на един крак, а другият бил свит и завързан. Пътешествениците алпинисти го питали какво прави. Той им отвърнал, че е бегач и че ако тича и с двата крака дори вътърът няма да го стигне. И така петимата тръгнали на път. Новодошлият съблякал старите си блузи и също се сдобил с мъжки костюми. Стигнали до поредния град с много шатри. Отишли в една кръчма да похапнат и да си починат.
Отново тръгнали на път. Видели един мъж, който си бил накривил шапката така, че да покрива дясното му ухо. Попитали го защо си е нахлупил шапката така. А той отвърнал, че ако я оправи ще настъпи студ, от който птиците и животните ще замръзнат и ще умрат. Младите алпинисти станали шестима и тръгнали към следващия град, всичките облечени в мъжки костюми. Стигнали до огромен град с много шатри. Царят бил разгласил, че който ушие повече блузи от принцесата, ще се ожени за нея и ще получи кралството. Младите алпинисти веднага предложили на своя лидер, който всичко правел с лекота, да се състезава с принцесата. Така и направил. Победил я и след като се оженил за нея и станал крал се погрижил за своите приятели. Нищо не им липсвало и заживяли дълго и щастливо.

Comments are closed.